Blog Entry

De eerste week

De Rode Duivels voetballen nog steeds als een slappe vod, Dutroux kon weer even uit zijn cel en Kim Clijsters haalt de halve finale op de US Open. Blijkbaar niet veel nieuws onder zon in België. Zon en nieuws: dat hebben we hier wel in overvloed. Overdaad schaadt, maar bij een dreigende indigestie kan je nog altijd simpel wegklikken.

De teller van bezochte steden staat ondertussen op drie. In chronologische volgorde worden Bilbao, San Sebastián en Vitoria afgewerkt. Alle drie gelegen in Euskadi, maar toch weer helemaal anders. Bilbao is nieuw en straalt iets ongelofelijk metropolis uit. San Sebastián is daarentegen een heel andere type stad. Surfers op het strand en in de zee, authentieke straatjes boordevol eetgelegenheden en een typische 'als het er vandaag niet van komt, is er nog altijd something called tomorrow'-mentaliteit.

Ook Vitoria was een absoluut schot in de roos. Ondanks de vele bezoekers is er helemaal niks van vuiligheid op de grond te bespeuren, mooi gerestaureerd en -in tegenstelling tot San Sebastián- vind je hier ook daadwerkelijk winkels. Zelfs winkels die voor de verandering eens geen Baskische souveniers aan de man proberen te brengen.

Mondragon University

Vanaf maandag was het ook gedaan met het gezapige vakantieritme. Ondanks dat het academiejaar voor de Spanjaarden ook gewoon de derde week van september begint, is het voor de Erasmusstudenten de bedoeling om twee weken eerder te starten. Zie het als een soort van inburgeringscursus.

De faculteit ligt wel een kwartier verder dan verwacht, maar voor dat extra kwartier pendelen krijg je dan wel een authentiek schoolgebouw in de plaats. Helemaal niet groot, maar het straalt een soort van zeldzame rust uit. Als de zon volledig op de binnenkoer schijnt, zou je nog bijna vergeten dat het ook effectief een faculteit is.

In totaal zijn we met veertien, waarvan maar liefst elf nederlandstalig. Behalve acht Belgen en drie Nederlandsers beschikken we ook nog over een Zweedse, Finse en een Deen. Jammer genoeg is er, buiten Michael, Niké, Sanne en mezelf, niemand anders die Journalistiek volgt. Een lagere school-opleiding is blijkbaar dan wel weer helemaal hot. Toch krijgen we de eerste twee weken samen les, maar vanaf week drie wordt er heel wat door elkaar gegooid. Vanaf dan is het ook gedaan met het vroege opstaan, aangezien de richting 'Media' elke dag gewoon in de namiddag mag beginnen. Iets wat toch wel met enig enthousiasme werd onthaald.

Officieel moeten we al lessen krijgen, maar voorlopig is het nog een fijne kennismaking met het Baskenland. Vier lectoren proberen ons helemaal wegwijs te maken in Euskal Herria, wat hun dan weer wel aardig aan het lukken is.